20 iulie 2013

ACS Poli - Dinamo 2:0 (1:0)

Suntem bine? Opinez că suntem mai mult decât bine! Poli a debutat cu convingere și tărie în acest sezon al Ligii 1, dispunând fără prea mari emoții de una din rivalele istorice ale clubului - și ale orașului. Cu peste 20.000 de oameni în tribune, care au scandat în repetate rânduri Poli și s-au relaxat efectuând valuri după valuri, alb-violeții (în acest sezon albii/negrii/galbenii) au prestat un joc bun și au profitat de forma neimpresionantă a adversarului.

S-a văzut de la început cum stau lucrurile, căci la practic prima fază a meciului Șeroni a trimis cu capul de puțin peste, în urma unui corner. Meciul s-a așezat într-un ritm destul de echilibrat, însă așa-proclamații favoriți au fost departe de a domina. Chiar și în aceste condiții, Dinamo a avut două șuturi foarte periculoase la poartă în succesiune rapidă, în minutul 13, Nuno Claro arătându-și reflexele și domolind din emoțiile pe care le aveam cu privire la titularizarea sa. Jocul nu era una prea spectaculos, niciuna din echipe nedorind să se dedice atacului, iar de abia în minutul 29 s-a arătat următoarea mare ocazie, dar ce ocazie a fost! Szekely a beneficiat de o pasă în spate absolut eronată a dinamoviștilor, a trecut de portar și a fost agățat, Colțescu arătând punctul cu var. Din păcate, Trandu și-a arătat emoțiile, nereușind să finalizeze cu calm așa cum o făcuse de destule ori înainte, șutul său trecând mult peste. Ritmul a rămas alert, alb-violeții nu au căzut în debusolarea irosirii penalty-ului, astfel că în minutul 40 au fost răsplătiți cu vârf, în urma unei acțiuni care a mirosit a strategie și pregătire. Atunci, Trandu a bătut o liberă scurt pentru Bărbuț, acesta a centrat la colțul lung, Șeroni a trimis înapoi în centrul careului cu capul și Szekely a marcat prin același procedeu!

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult după pauză, dinamoviștii reușind să fie periculoși doar la fazele fixe, însă lipsiți de precizie. Poli și-a făcut în continuare jocul și a lovit decisiv în minutul 63, după ce cu doar câteva minute înainte, Marovic a fost surprins în ofsaid la o fază extrem de bună în careul advers. Bărbuț, care a lovit Liga 1 ca o racheta intercontinentală, a recuperat mingea în jumătatea noastră de la Dănciulescu și a luat-o la goană vreo 60 de metri până în careul advers unde a fost ajuns de Luchin, însă devierea acestuia nu a fost suficientă pentru a salva Dinamo de al doilea gol al serii: magnific! Șase minute mai târziu Trandu putea să ridice din nou scorul de pe tabelă, la o minge care a ajuns la el în urma unui șut trimis de Nanu și parat de Naumovski, dar același portar dinamovist a scos reluarea lui Trandu cu piciorul - un ultim reflex. Oaspeții nu au mai făcut mare lucru, exceptând un șut trimis de Curtean și parat de Nuno Claro, în timp ce alb-violeții au gestionat cu iscusință avantajul. Bărbuț ar fi putut da lovitura de grație la una din ultimele faze ale meciului, intrând în posesia balonului pe dreapta, a pătruns în careu, însă șutul a trecut destul de mult pe lângă. Totuși, a fost bine și așa, căci putem spune liniștiți că Poli a revenit în primul eșalon cu fruntea sus și pieptul în față, atât pe teren, cât și în tribune.

Uneori e greu să păstrezi perspectiva, să te gândești că trei dintre titularii de astăzi (Boldea, Szekley, Șeroni) evoluau în liga a III-a cu doar doi ani în urmă. Căci, oricât de important ar fi să ne menținem picioarele pe pământ și să apreciem că Dinamo a arătat ca o echipă slabă, și alb-violeții sunt departe de a avea puterea și calitatea pe care o aveau înainte de micul aranjament al Federației Române de Fotbal care ne-a văzut poposind în liga a II-a și destrămând atât o echipă de talie campioană, cât și niște suporteri pe măsura echipei. În această seară au arătat însă curaj, un joc bun, precis și rapid, și au fost răsplătiți cum se cuvine pentru efortul pe care l-au depus.

Echipa a arătat destul de solid, chiar dacă apărarea mi-a dat emoții când am văzut-o pe foaie. Flancurile s-au descurcat decent, mai ales Marovic care a și fost încercat din greu, în vreme ce Scutaru, în ciuda unor ezitări, l-a completat convingător pe Șeroni, aflat astăzi în zi de grație. Bineînțeles, și apărătorul buturilor noastre m-a impresionat, dar consider că am apreciat deja acest lucru. La mijloc, Ov. Petre s-a remarcat cu un joc marcat de dăruință și maturitate, chiar dacă în continuare nu pare să aibă condiția fizică pentru a rezista un meci întreg. Trandu, colegul său de la centru, va avea ce regreta după acest meci, parcă uneori i-a lipsit o viteză, însă a arătat și momente de joc pozitive, pe care putem spera că va construi în viitor. Mijlocașul nostru de bandă stângă, Nicola, a întărit apărarea cât a stat în teren, însă fără a aduce un aport considerabil în atac, în vreme ce înlocuitorul său, Nanu, a oferit și puțină agresivitate ofensivă. Pe cealaltă parte, Bărbuț a fost nu doar fenomenal prin spiritul său, ci și prin hărnicia și iuțeala pe care le aduce cu sine. Dinamo l-a tratat ca pe un anonim și a plătit scump pentru acest lucru, însă altele vor fi încercările odată ce adversarii îl vor închide cu doi jucători. Boldea, peste tot prezent și nu mereu evident, a muncit considerabil, chiar dacă n-a avut parte de răsplata de care a beneficiat Szekely, a cărui debut în Liga 1 a fost și el memorabil. Chiar și trecând peste entuziasmul momentului, nu pot să văd cum Goga ar putea să joace același rol de pivot/luptător, respectiv cum ar putea să se integreze în această echipă de muncitor. Aș mai menționa că au intrat pe parcurs Poparadu, care a fost rezonabil, și Ruiz, din care am văzut cam puțin - pare însă rapid și el.

Mă gândesc cât de bine ar putea să arate mijlocul nostru, cu Gorobsov lângă Ov. Petre, poate Keita în flancul stâng. Înțeleg că au mai fost transferați un fundaș și un mijlocaș, primul fiind în orice caz o necesitate, și rămâne să sperăm totuși la încă un atacant, fiindcă suntem destul de descoperiți. Părerea mea este că pe termen lung tot apărarea s-ar putea să ne dea de furcă, fiind îngrijorător de susceptibilă la viteză. Cu o echipă compactă, concentrată pe contre, s-ar putea să meargă, însă.

Felicitări, așadar, Politehnicii, jucătorilor, suporterilor și, în niciun caz în ultimul rând, lui Velcea, care împreună au pus la cale o noapte memorabilă.

Bravo Poli!

Poli: N. Claro (6,5) - Marovic (6), Scutaru (6), Șeroni (6,5), Nohai (6) - Nicola (5,5), Trandu (5), Ov. Petre (6,5), Boldea (6),  Bărbuț (7) - Szekely (7)

Schimbări:

Poparadu (5,5) pentru Ov. Petre (min 62)
Nanu (6) pentru Nicola (min 65)
Ruiz pentru Szekely (min 83)

Un comentariu :

Anonim spunea...

Numai felicitari.Aceeasi daruire si la urmatorul meci cu vedetele Clujului si poate scoatem un punct.
Sunt impresionat de Seroni.Se aseamana mult la joc si aliura cu regretatul Dan Paltinisan.Speram sa aiba costanta in joc.Pacat de Trandu, un mare talent, emotiile l-au coplesit.Dar cred ca se va razbuna in urmatoarele meciuri.Oricum un 3-0 era fabulos.

Google+